Pečení chleba v obecní peci Lenora

Kontakt

Chléb je práce, práce je chléb, chléb je život“ Poutníče či dělný člověče, postůj, zastav kroky své, dej spočinouti oudům svým znaveným, neboť toto jest jediné bohulibé místo, kde možno jest za pecí se váleti. Pečení se koná každou poslední sobotu v měsíci vždy od dubna do prosince, v dopoledních hodinách. Pečeme pšenično-žitný chléb, bez konzervačních přípravků, zadělávaný podle více než sto let staré receptury, zvaný celý kvas. tzn. že do kvasu se dává všechna voda najednou, později při zadělávání těsta se již žádná voda nepřidává. Pečeme i další druhy drobného pečiva (houstičky – pletené z jednoho pramenu, lenorské česnekové placky, při tradičních svátcích – Velikonoce, Vánoce, pečeme speciální druhy pečiva vánočky, mazance, koláčky). Těsta na všechny produkty zaděláváme ručně, pečivo tvarujeme také ručně. Pec je vytápěna dřevem tradičním způsobem.

Galerie