Pivovar Prachatice

Kontakt

Sociální sítě

Pivovar Prachatice se nachází v historickém centru tohoto jihočeského města a od svého znovuotevření v roce 2015 se stal oblíbeným cílem místních i turistů. V létě, kromě spodně kvašených ležáků a speciálů svrchně kvašených, nabízí i posezení na pivovarském dvoře. V příjemném prostředí si můžete kromě piva a klidu vychutnat speciality české kuchyně i klasiku pivních pochutin v podobě tlačenky, utopenců apod. Vše od místních farmářů a dodavatelů, prakticky v bio kvalitě…

Rádi vám zde umožní i prohlídku pivovaru spojenou s degustací právě čepovaných piv.

Něco málo z historie Pivovaru Prachatice

Středověk, který nebyl temný

Sladovnictví a pivovarnictví patří k Prachaticím odnepaměti, stejně jako Zlatá (nebo také Solná) stezka, která městem přímo procházela. Ze zdejšího skladu soli a vybírání mýta pak město bohatlo a zalidňovalo se. Slad se po polovině 14. století stal pro prachatické měšťany důležitým obchodním artiklem, který se zde připravoval a vozil až do Bavor, Podunají a Záalpí. Menší část sladu se pak používala na lokální výrobu piva. Prvními zdejšími várečníky byli měšťané.

Pivovarnictví a boží bojovníci

Přesný počátek prachatického pivovarnictví nelze doložit, ale pivo se zde s určitostí vařilo už v roce 1379, kdy je písemně doloženo, že tehdejší vyšehradský probošt a kancléř Království českého městu vracel „dvě varné pánve, jež jim protiprávně odňal“. Nerušeně se vařilo až do husitských válek. Město bylo však roku 1420 husity přepadeno a vypáleno. Husitská doba také ukončila letitou vládu vyšehradské kapituly nad městem.

Měšťanský pivovar se stěhuje

S technologickým pokrokem typickým pro 19. století se při vaření piva začala v měšťanském pivovaru zavádět technologie spodního kvašení, která vyžadovala více prostoru. Pivovar stísněný okolní zástavbou tak přestával vyhovovat. Nový začal vznikat na přelomu 60. a 70. let 19. století a pro jeho stavbu bylo vybráno místo v bezprostřední blízkosti města, dostupné Píseckou branou, v jehož blízkosti navíc vyvěral přírodní pramen vody. Roční produkce měšťanského pivovaru na konci 19. století byla 8-9 000 hl svařeného piva. Provoz byl ruční a pivovar i díky rostoucí konkurenci v okolí mírně stagnoval.

Sladový začátek, hořký konec

Prachatický pivovar pak překonává 1. světovou válku i hospodářskou krizi 30. let. V konkurenčním boji si však nevede příliš dobře. Po 2. světové válce je vysídleno zdejší německé obyvatelstvo, město se vylidňuje, ztrácí na síle a hospodářsky upadá. To se odráží i na pivovaru, který po všech historických útrapách nakonec nepřežije komunistický převrat a roku 1949 je v něm s konečnou platností ukončen provoz.

Konec je nový začátek – restaurace Pivovar Prachatice

Už když se měšťanský pivovar stěhoval ve 2. polovině 19. století z centra města, dávali někteří lidé kvůli tradici a originalitě stále přednost původní klasické „malovýrobě“ a obraceli se proto tehdy ke konkurenčnímu schwarzenberskému pivovaru. V dnešní době se tento trend vrací. Česká republika zažívá doslova pivní revoluci. Touhu po nevšedních a kulinářských zážitcích v Prachaticích od srpna 2015 uspokojuje Pivovar Prachatice.

Kontakty:
Pivovar Prachatice
Horní 174, 383 01 Prachatice
Tel.: +420 606 096 994
Email: dlachkovic@pivovarprachatice.cz
www.pivovarprachatice.cz

Galerie